woensdag 12 december 2018

Wijnproeverij in het Kraaijennest, en koerballen vooraf

Woensdag 12 dec 2018

Koersbal uitslag 


 Wijnproeverij


Vanmiddag hebben we een wijnproeverij gehad, gepresenteerd door Vincent
 Het waren allemaal heerlijke wijnen vergezeld van allerlei hapjes. Een van de lekkerste hapjes vond ik persoonlijk  de Cranberry paté. Uitstekend gedaan en een heel gezellige middag.
Onderstaand verslag is overgenomen uit de uitleg van Vincent.


1. Curvos Vinho Verde
Deze wij komt uit het wijngebied de Douro. Helemaal boven in Portugal. De wijngaarden staan onder invloed van de frisse wind van de Atlantische oceaan en profiteren van de de rotsgronden, evenals een royale blootstelling aan de zon.
De wijn is gemaakt van de plaatselijke Avesso druif.Superfruitig met tonen van bloesem in de neus. Heel veel zoetsappige peer en veel zachter dan mevig ander Vinho. Verder met een lekker vleugje citrus in de afdronk. Lekker bij verschillende soorten vis.
https://www.gall.nl/shop/359114-curvos-avesso-vinho-verde-2017-75cl/


 2. Picpoul de Pinet Les Courteles
Deze witte wijn uit de Languedoc is lekker droog en licht van smaak met veel wit fruit en limoen, Picpoul de Pinet zit in de opvallende fles, een Neptune fles. bovenaan de hals van de fles heeft deze Franse wijn golven van de zee. Het is dan ook een frisse wijn die je mee kunt nemen voor een picknick op het strand. Lekker met mosselen, maar vooral een perfecte combinatie met Asperges. Opvallend heel veel citrus.
https://www.gall.nl/shop/196770-picpoul-de-pinet-les-courtelles-75cl/


3. Terra Andina Chardonay
Het betekent; "Het land van de Andes". Deze wijn komt dan ook uit Chili. De missie van de wijnmaker van Terra Andina is om in de wijnen het fruit van de Nieuwe Wereld naar voren te laten komen in combinatie met de balans en finesse van de Oude wereld wijnen. De wijn is sappig en fris met tonen van ananas, perzik en honing. Deze witte wijn heeft een zeer ronde smaak en is lekker bij gegrilde kip of pasta gerechten met een romige saus.

https://www.gall.nl/shop/383597-terra-andina-chardonnay-75cl/

4. Baumgartner Blauer Zweigelt
Baumgartner is een traditioneel familiebedrijf en behoort tot een van de grootste wijnmakers van Oostenrijk. Deze wijn wordt gemaakt van de (Blauer) Zweigelt druif gemaakt, de meest aangeplante druif van Oostenrijk. Hij is elegant en fruitig met de smaak van aardbeien, pruimen en vers gemalen zwarte peper. In Oostenrijk schenken ze hem bij allerlei gerechten variërend van Wiener Schnitzel tot fazant. Het is ook een heerlijke wijn om te schenken bij de borrel met cranberry paté of een droge worst.
https://www.gall.nl/shop/219347-baumgartner-blauer-zweigelt-75cl/ 
( de cranberry paté was heerlijk)

5. Mucho Mas
Deze wijnmaker houdt zich niet aan wet of gebod in de wijnwereld. Vergeet de regels en maak wat je wilt. Het resultaat is Mucho Mas. Een wijn gemaakt van druiven uit Toro, La Mancha en Valdepenas Het is kort op hout gerijpt en een mix van twee druiven Garnacha, aangevuld met Tempranillo. Uiteraard krijgt de wijn wel de laagste kwaliteitsaanduiding een landwijn/slobberwijn. Maar de smaak is geweldig: zwarte kersen, bramen, specerijen, zijdezachte tannines en een lange afdronk. Echt een tafelwijn en past bij een kaasplank.
https://www.gall.nl/shop/117196-mucho-mas-75cl/


6. A Mano Negroamaro
Negroamaro is een druif die al 1500 jaar verbouwd wordt in de Puglia wijnregio. Negroamaro wijn wordt gekenmerkt door een zeer donkere kleur, vrij stevige tannines en veel zwart fruit. Daarnaast proef je veel zoete kruiden in deze wijn en is het een behoorlijke krachtpatser door z’n behoorlijke alcohol percentage (14%). Langzaam en met mate genieten dus. Lekker bij rood vlees en wild.



7. Alasia Brachetto d’Acqui
Brachetto d’Acqui is een lokale specialiteit gemaakt van de Brachetto druif uit de noord Italiaanse Piemontese streek Acqui. Deze mouserende zoete wijn met een alcoholpercentage van slechts 5%. Friszoet en licht van smaak. Je proeft de smaak van aardbeien, frambozen, rozenblaadjes en een lichte bubbel.In Piemonte schenken ze deze wijn van Alasia na een lange lunch op zondag met de hele familie. Het liefste in combinatie met een panna cotta of een schaaltje aardbeien met slagroom. (Panna cotta is een Italiaans nagerecht waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent)




Mijn voorkeur ging uit naar 1,5 en 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten